Liikkuvat palvelut

Mikkelissä lakkautettiin valtuuston päätöksellä kolme kirjastoa vuonna 2020. Lakkautettujen kirjaston alueilla palvelee nyt Mirja-auto ja pop up -kirjastot, eli Mikkelin seutukirjaston liikkuvat palvelut. Mirjan pysähdyspaikkoja ovat Kalevankankaan koulu, Rantakylän yhtenäiskoulu sekä Paukkula, joka palvelee Launialan, Lähemäen, Peitsarin ja Tuppuralan kouluja.

Mirjan kevätlukukauden aikataulu on nähtävillä täällä (pdf). Talvilomaviikolla Mirjakin lomailee.

Huom. Mirja on tauolla ainakin 23.1.2021 saakka kaupungin korona-tilanteen vuoksi.

Koronaviruspandemiasta aiheutuvat turvallisuusvaatimukset otetaan huomioon toiminnan järjestämisessä.

Pop up -kirjastot

Pop up -kirjastot ovat johonkin tilaan tietyksi ajaksi järjestettyjä kirjastoja. Niissä on tarjolla vaihtuva, noin 400 – 500 niteen valikoima, joita voi lainata tavalliseen tapaan kirjastokortilla. Pop up -kirjastoon voi myös tuoda palautuksia ja hoitaa useita muita kirjastoasioita kuten saada kirjastokortin tai tehdä varauksia. Toiminta kiertää neljän viikon toistuvissa sykleissä aikataulun mukaisesti. Lakkautettujen kirjastojen alueella kouluja palvelevat säännöllisesti pidettävät pop up –kirjastot.

Kouluilla toteutettavat pop up –kirjastot ovat avoimia kaikille, mutta mukana kulkevan aineiston koon rajallisuuden vuoksi ne ovat painottuneita lasten- ja nuortenkirjallisuuteen.

Kaikille avoimet pop up -kirjastot, joiden painotus on aikuisasiakkaissa, toteutetaan 2 krt/kk Rantakylässä Rantakeitaassa ja 2 krt/kk Lähemäellä Paukkulassa. Toinen pop upeista on auki illalla klo 19 saakka.

Kirjastopolku ja kirjakassit

Kirjakassien tilauslomake

Kirjastopolun toteutuksessa liikkuvat palvelut hoitavat lakkautettujen kirjastojen alueen koulujen kolmannen luokan kirjavinkkaukset sekä kaikki seitsemännen luokan vinkkaukset etäyhteydellä, mikä mahdollistaa useiden luokkien yhtäaikaisen osallistumisen. Lisäksi kouluyhteistyön yhtenä painoalueena on erityisopetuksen kanssa tehtävä yhteistyö. Tärkeä osa liikkuvien kirjastopalvelujen toimintaa ovat myös kouluille tilattavat kirjakassit, joita voi tilata lomakkeella [uusi lomake tulossa, tilaukset tällä hetkellä sähköpostilla mari karvonen at sivistys mikkeli fi].

Mukaan tapahtumiin

Liikkuvien palvelujen muuta toimintaa ovat esimerkiksi satutunnit, sanataidepajat ja kirjavinkkaukset, joita järjestetään sopimuksen mukaan.  Lisäksi toimintaa voidaan tuoda erilaisiin koulujen tapahtumiin.

Mirja-auto ja Liikkuvien henkilökunta

Liikkuvien kirjastopalvelujen käyttämän auton nimi syntyi keväällä 2020 kaikille Mikkelin peruskoululaisille suunnatun nimikilpailun avulla. Mirja-nimen ehdottaja perusteli nimen olevan lyhenne sanoista “Mikkelin kirja-auto”. Liikkuvien palvelujen henkilökunnan tavoittaa seuraavilla yhteystiedoilla:

  • Kirjastonhoitaja Mari Karvonen puh. 050 3117485
  • Kirjastonhoitaja Riia Marttinen puh. 050 3117487
  • Sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi[at]sivistys.mikkeli.fi

Lisätietoa Liikkuvien palvelujen verkkosivulla