Ohjeita Kirjastopolun käynnistämiseksi ensi syksynä

Perusopetuksen rehtoreille lähetettiin jo nyt keväällä tietopaketti uuteen Kirjastopolkuun liittyvistä käytännön asioista, ehkä tärkeimpänä niistä aikatauluehdotus eri luokkien kirjastovierailuille (Aikatauluehdotus 2016-2017netti). Tarkista tästä myös muut asiaan liittyvät käytännöt.

 

Uuden opetussuunnitelman myötä käynnistetään ensi syksynä myös uudistettua ”kirjasto-opsia” eli Kirjastopolkua.  Uusi polku koskee lukuvuonna 2016-17 vasta alakoulua, mutta tässä tietopaketissa ovat mukana myös vanhan systeemin mukaiset 7-luokkien kirjastokäynnit.

Toivomme kirjastossa, että nämä tiedot auttaisivat teitä syksyn suunnittelussa ja saisimme pyöräytettyä uuden Kirjastopolun mukavasti käyntiin heti syyskuussa. Kirjastopolun taustoista löytyy lisätietoa myös uudesta kirjaston ja koulujen yhteistyösuunnitelmasta Yhdessä lukutaitoja tukemassa.

Kirjastopolkusivusto ja -esite

Koulun ja kirjaston yhteistyöalueena toimii verkkosivusto Mikkelin Kirjastopolku , josta löytyy toimintaohjeita, kirjaston tuntimalleja ja muuta asiaan liittyvää. Parannus- ja linkkiehdotukset sivulle ovat tervetulleita, sillä sitä työstetään edelleen. Liitteenä on myös tiivistelmä Kirjastopolun tavoitteista ja sisällöistä.

Kirjastopolkuluokat ja vierailuajat

Opsiin sisältyville kirjastokäynneille on tehty suuntaa-antava aikataulu, jonka noudattaminen helpottaa kirjaston töiden suunnittelua. Myös muusta ajoituksesta kannattaa tarvittaessa neuvotella.

–          Esiopetus – marras-joulukuu
–          1. luokka –  maaliskuu
–          3. luokka – maalis-huhtikuu
–          5. luokka – syys-lokakuu (”ilmiöprojekti” koulun aikataulun mukaan)
–          7. luokka – lukuvuonna 2016-16 marraskuu
–          Kyläkouluille suositellaan, että kaikki kirjastopolkuluokat tulisivat samalla kertaa.  Jatkossa koulut, joissa yhdysluokkia, voivat vierailla joka toinen vuosi.
–          Kirjastopolun aikatauluehdotus 2016-2017 – tarkempi aikataulu erityisesti pääkirjastoon.

 Vierailuajan sopiminen

Vierailusta sovitaan oman lähikirjaston kanssa mielellään viimeistään kaksi viikkoa ennen toivottua ajankohtaa. Ajanvaraus pääkirjastoon käy kätevimmin Kirjastopolkusivustolle tulevalla lomakkeella.

Kirjastoyhdyshenkilöt kouluille

Uutta yhteistyösuunnitelmaa laadittaessa on noussut esiin tarve kirjastoyhdyshenkilöstä, joka toimisi linkkinä kirjaston ja koulun välillä erityisesti tiedotuksessa. Kouluja pyydetään ilmoittamaan yhdyshenkilö mielellään jo tämän kevään aikana, mutta viimeistään 15.8.

Yhteistyötapaaminen kirjaston Mikkeli-salissa ke 24.8.2016 klo 15.15

Kirjaston ja koulun tapaamisia jatketaan myös uuden opsin aikana, mutta niitä painotetaan selkeämmin ajankohtaisen teeman mukaan. Ensi syksynä teemana on alakoulun Kirjastopolku ja erityisesti 5-luokille suunniteltu ”ilmiöprojekti”. Kokoukseen toivotaankin niitä 5-luokkien opettajia, joita kiinnostaa ottaa tiedonhankintaosuus mukaan monialaiseen oppimiskokonaisuuteen. Myös koulujen kirjastoyhdyshenkilöiden ja muiden kiinnostuneiden toivotaan pääsevän mukaan. Ilmoittautuminen viimeistään 19.8. osoitteeseen eija.nevalainen[at]mikkeli.fi.

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s